Kirjanpidon esimerkkejä

Kirjanpidon esimerkkejä ovat Nummelassa (Uusimaa) alueella toimivan Tuloslaskelma Lapinlisän hinnastoon pohjautuvia malleja kirjanpidon ja taloushallinnon hinnan muotoutumisesta ja muutoksista. Mapiton ja sähköinen kirjanpitopalvelu mahdollistavat toiminnan koko Suomen alueella.

Esimerkeissä on käytetty Oy:tä ja tmi:tä. Esimerkit avaavat paketteja ja kirjanpitokuukauden merkitystä vuosikustannuksiin sekä Fennoan ja Kitsaan palvelun käyttömaksuista. 

11 moottorikelkat
Kuljetus Oy

Kuljetus Oy aloittaa toimintansa 1.4. He ilmoittautuvat alv velvolliseksi alkuun 3kk:n välein, sillä oletettu liikevaihto ylittää 30 000 €, mutta jäävän alle 100 000 €. Taloushallinnon palveluihin sovitaan kirjanpito Kitsaalla, tilinpäätös ja laskutus. Laskuja muodostuu alkuun 10-20kpl/kk ja näiden määrän odotetaan nousevan. Kirjanpidon lasku muodostetaan kirjanpitokk:n mukaan.

Hinnaksi Kuljetus Oy:lle muodostuu kirjanpito 3kk:n välein, vaikka he toimittavat kuitteja joka kk. Ensimmäinen lasku huhti-kesäkuulta sisältää: kirjanpidon 148,80 €+ huhtikuulta 10 sähköpostilaskua*0,83 €+ toukokuulta 12 sähköpostilaskua * 0,83 € + toukokuulta 1 paperilaskun lähetys * 3 €+ kesäkuulta 18 sähköpostilaskua* 0,71 €. Laskun maksettava summa on 182,84 € sis. alv.

Kuljetus Oy haluaa laajentaa palveluita, aikaisemmin muutetun kuukausittaisen kirjanpitokuukauden lisäksi ja pyytävät 6 henkilön palkanlaskennan siirtämistä taloushallinnon hoidettavaksi. Asiasta sovitaan ja vahvistetaan sähköpostilla. Muutoksen jälkeen Kuljetus Oy:tä laskutetaan kuukausittain: kirjanpito 99,20+ tehdyt laskut sekä palkanlaskenta 6*9,92 € (59,52 €/palkanlaskentakerta).

Yrityksessä huomataan, ettei kaikkia käteiskuitteja ole toimitettu kirjanpitoon 4kk sitten. Kuittien summa on niin suuri, ettei korjaus onnistu kuluvaan kuukauteen vaan on korjattava menneisyyteen. Kirjanpidon korjauksesta laskutetaan 100,75 €, sillä työhön on mennyt 1 h ja 10min.

Luonto lähellä tmi 

Luonto lähellä tmi vaihtaa kirjanpitäjää kesken tillikauden. Liikevaihto on ollut edellisellä tilikaudella 99 550€ ja verotuskausi neljännes. Laskuja lähetetään verkkolaskuina 10 kpl/kk ja vastaanotetaan sähköpostilaskuina. Yritys haluaa vielä pitää sähköpostilla saapuvat laskut ja ottavat . 

Kahvit nuotion äärellä Kuva: @Ruska

Yrityksen kirjanpidon laskutus muodostuu neljännesvuosittain, jolloin kirjanpidon kustannukset ovat vuodessa 4* 148,80 € =595,20€. Alun maksut muodostuvat kuluneilta verokausilta, sillä yritys siirtyy kesken tilikauden. Kuluneiden verokausien kirjanpito kirjataan ohjelmaan ja samalla tarkastetaan. Kirjanpidon kulujen lisäksi yritykselle tulevat kuukausittain maksettavaksi laskutus & reskontra 10* 0,83€ = 8,30€ sekä verkkolaskujen lähetys- ja tallennuskulut 10* 1,10 € = 11,00€ eli yhteensä 19,30 € /kk ja vuodessa 231,60 €. Kokonaiskustannukset ovat 826,80 € / vuosi.

Yritys haluaa muuttaa kirjanpidon palvelun täysin sähköiseksi. Heille saapuu 3 verkkolaskua kuukaudessa. Muutetaan Fennoan ohjelmisto täyssähköiseen palveluun ja aktivoidaan verkkolaskuosoite (erillinen kertakustannus). Kirjanpidon ja lähtevien laskujen laskutus pysyy samana. Ohjelmistokulut 31 € /kk + verkkolaskujen vastaanotto 3* 1,10 € = 3,30€. Kuukauden kulut ilman kirjanpitoa ovat 53,60€. 

Verkkolaskupalvelut JÄÄVÄT POIS pankin kuluista, jos kaikki laskut ohjataan sähköisen kirjanpidon kautta ja pankin palvelut irtisanotaan. Tällöin säästetään pankin palvelukuluista kiinteä verkkolaskun kuukausihinta + verkkolaskun vastaanotto/lähetyskulut. 

Luonnon puhtaus Kuva: @Ruska
Hoitohenkilö Oy 

Hoitohenkilö Oy aloitti toimintansa 10kk aikaisemmin. Tilikausi on 14kk ja alv 3kk välein. Heitä on laskutettu kolmen kuukauden välein 148,80 € kirjanpitokuukauden mukaan. Kuitteja ja tiliotteita he ovat toimittaneet kuukausittain.

Tositteiden kirjauksessa huomataan liikevaihdon olevan ylittämässä 100 000 €. Kirjanpidosta soitetaan Hoitohenkilö Oy:lle ja sovitaan muutoksista, jotka vahvistetaan sähköpostilla: kirjanpitäjä ilmoittaa verohallintoon alv ilmoitusjakson muutoksen ja laskutus on jatkossa kuukausittain 99,20 €, jolloin vuoden kirjanpito on 1190,40 €.

Hoitohenkilön nousu jatkuu. Kesken tilikauden liikevaihto on nousemassa yli 160 000 €. Kirjanpidosta ollaan yhteydessä yritykseen ja muutokset vahvistetaan sähköpostilla. Jatkossa yritystä laskutetaan 124 €/kk.

Tmi Kukkanen

Saila suunnittelee perustavansa yrityksen Tmi Kukkanen, mutta hänellä on paljon kysymyksiä auki taloushallinnasta. Hän laittaa yhteydenottopyynnön nettisivujen kautta.

Tilitoimiston pihalla olevat neilikat

Kirjanpidosta ollaan yhteydessä Sailaan ja vastataan kysymyksiin. Tmi kukkanen perustetaan ja Saila pitää itse yrityksensä kirjanpidon.

Yrittävä Oy

Yrittävä Oy on alkuvuoden kerännyt kuitteja nippuun ja kilpailutuksen perusteella päätyneet Tuloslaskelma Lapinlisä Oy:n asiakkaaksi. Kirjanpidon palvelusta tehdään sopimus vuosittain, jossa kirjanpito on kerran vuodessa ja liikevaihto maksimissaan 30 000 €. He toimittavat koko nipun kuitteja kerralla ja loput kuukausittain tai kuvaavat kuitit suoraan webkitsaaseen (kitsaan mobiiliversio).

Yrityksen kirjanpidon maksu muodostuu vuoden vaihteessa tehtävästä kirjanpidosta ja summa on 300 €. Näin yrityksen kirjanpito on 300 €/ vuosi.

Tilikauden päätteessä liikevaihto on 8 150€ ja asiakas miettii kirjanpidon paketin vaihtoa. Heidän kanssaan käydään läpi paketin vaihdon mahdollisuuksia. Vaihtoehdoissa pienempi paketti on Mini, sillä yrityksen liikevaihto oli alle 10 000€. Vaihto miniin tarkoittaisi Kitsaasta luopumista ja mapittoman kirjanpidon siirtymistä, mutta toisi säästöä 126,40 €kirjanpidon kuluissa. Kitsaan pois jääminen tarkoittaa tositteiden toimittamista tilitoimistoon tai kuvaamista esim Driven kansioon. Asiakas jäi vielä miettimään vaihtoa, sillä muutos lisäisi hänellä kirjanpidon materiaalien toimittamisen kautta lisää ajan menetystä toimintaan, joka ei edistä yritystoimintaa.